The Community Garden of Palestine Museum of Natural History (PMNH)/ Bethlehem university

The idea of the community garden is to provide farming spaces for a group of families living in the surrounding areas of the city or in the nearby refugee camps. The community garden provides some of those families who have no agricultural areas with one to plant and produce seasonal vegetables and some of the households needs of vegetables.


In the community garden, an allotment plot is provided for each family to grow seasonal vegetables. In addition, it provides training and follow-up from the agricultural engineer on-site on the principles of intensive environmental agriculture to best use the given space and plant different kinds of organically produced vegetables.

The Community Garden’s plants vary between winter leafy greens such as green onion, gartic, lettuce, chard and spinach and summer leafy greens such as mint, parsley and basil, in addition to winter fruitful vegetables such as cauliflower, beans, pea and summer fruitful vegetables such as tomato, cucumber, eggplant, chilli and sweet pepper.

 

Growing vegetables in The community garden is so important for the following reasons:

1. Crops produced in the garden provide many of the nutrients that the human body constantly needs to develop such as starches, vitamins, carbohydrates and proteins.

2. Vegetables with fibers contribute to intestinal activation and facilitate digestion.

3. Vegetables that are picked from the garden are so fresh that they can not be compared to vegetables that are bought from the market and have been picked for a while. They are richer in vitamins and less likely to be contaminated with pathogenic microbes than market vegetables.

4. The vegetables grown in the Community Garden can be a direct source of income for some families.

5. Vegetables can provide inputs for the production or marketing of some household products that serve family needs and provide a simple source of income for the family.

6. The Community Garden enables growing vegetables that are uncommon or unavailable in local markets.

7. Building the capacity of Palestinian society around the principles of intensive environmental agriculture.

8. Growing vegetables free of synthetic chemicals and pesticides.

9. Provides a place for family recreation and leisure.

10. Building social relations between members of society with different religious, community and cultural orientation.

11. Greater sharing and recognition of the local and global cultures.

12. Raising community awareness about the environment and agriculture in Palestine

 .









الحديقة المجتمعية في متحف فلسطين للتاريخ الطبيعي/ جامعة بيت لحم


تقوم فكرة الحديقة المجتمعية على توفير مساحة زراعية لمجموعة من العائلات التي تعيش في المنطقة المحيطة من مدينة ومخيمات لاجئين، حيث توفر الامكانية لبعض العائلات التي لا تتوفر لديها مساحة زراعية من اجل انتاج الخضروات الموسمية وتوفير بعض الاحتياجات المنزلية للعائلات من هذه الخضراوات



في الحديقة المجتمعية يتم توفير حوض زراعي لكل عائلة لتقوم بإنتاج الخضروات الموسمية التي ترغب بها العائلة بالإضافة إلى الحصول على التدريب والمتابعة من المهندس الزراعي الموجود في الموقع حول مبادئ الزراعة البيئية المكثفة للاستفادة من المساحة المتوفرة ومن اختلاف أنواع الخضروات المنتجة فيها بطريقة طبيعية، وتتنوع النباتات التي تنتج في الحديقة المجتمعية فتتوزع بين محاصيل شتوية مثل البصل، الثوم، الخس، السلق والسبانخ، الزهر، الفول، البازلاء وغيرها ومحاصيل صيفية مثل النعنع، البقدونس، الريحان، البندورة، الخيار، الباذنجان، الفلفل والفليفلة وغيرها.

 



القيمة الفعلية الخضراوات التي يتم زراعتها في الحديقة المجتمعية :

 .1  توفر المحاصيل المنتجة في الحديقة العديد من العناصر الغذائية التي يحتاجها الجسم البشري باستمرار مثل النشويات والفيتامينات والكربوهيدرات والبروتينات.


 .2 تسهم الخضار بما تحتويه من ألياف في تنشيط الأمعاء وتسهيل عملية الهضم.


 .3 الخضار التي تقطف من الحديقة تكون طازجة بدرجة لا تتوفر في الخضراوات التي يتم شرائها من السوق والتي مضى على قطافها مدة من الزمن، لذلك فهي أغنى. بالفيتامينات وأقل عرضة للتلوث بالميكروبات الممرضة من خضروات السوق.


 .4 يمكن أن توفر بعض الخضروات المنتجة مصدر دخل مباشر للعائلات.


 .5 يمكن أن توفر الخضروات مدخلات إنتاج بعض المنتجات البيتية التي تخدم احتياجات الأسرة أو بهدف تسويقها وتوفير مصدر دخل بسيط للعائلة.


 6. يمكن في الحديقة المجتمعية زراعة أنواع الخضار غير الشائعة او التي لا تتوفر في الأسواق المحلية.


 7. بناء قدرات المجتمع الفلسطيني حول مبادئ الزراعة البيئية المكثفة.


 .8 انتاج خضراوات خالية من المبيدات والمواد الكيماوية.


 9. توفير مكان للترويح عن النفس والاستجمام للعائلات.


 10. بناء العلاقات الاجتماعية بين أفراد المجتمع بمختلف توجهاتهم الدينية والمجتمعية والثقافية.


 11. مشاركة الثقافات المحلية والثقافات العالمية والتعرف عليها بشكل أكبر.


 12. توعية المجتمع حول البيئة والزراعة في فلسطين.

 

 

 

Thanks to Rawan Abu Laban for contributing this post, and to Jumana for translating it. Thanks also to Zohar Chamberlain at the Palestine Museum of Natural History for co-ordinating the creation of this post.





Comments

Popular Posts